Op de juiste temperatuur pizza bakken - italiëplein (2024)

Als je de moeite hebt genomen om zelf pizzadeeg te maken, dan is het natuurlijk jammer als je zelfgemaakte pizza niet perfect uit de oven komt. Op de juiste temperatuur pizza bakken is een wetenschap op zich. Met het filmpje en de tips op deze pagina helpen we je graag op weg naar de voor jou Perfecte Pizza.

Temperatuur pizza bakken: is 250, 350 of 450 graden het beste?

Om te beginnen: niet iedere pizza bak je op dezelfde temperatuur. In Italië kom je 3 verschillende pizza’s tegen: de plaatpizza, de Napolitaanse pizza en de “Romeinse stijl”-pizza met de dunne, knapperige bodem.

De Napolitaanse pizza wordt heel kort en heel heet gebakken: ongeveer 90 seconden op circa 450 graden Celsius.

Plaatpizza en ook de Romeinse stijl pizza’s worden vrijwel altijd op een lagere temperatuur gebakken. Meestal is dit ergens tussen de 300 en 350 graden. Dit is om de korst en de bodem mooi knapperig te krijgen. De baktijd is bij deze temperatuur circa 3-4 minuten.

Hoe lager de temperatuur waarop je bakt, hoe langer de pizza in de oven ligt. En hoe meer water er uit het deeg verdampt.

De temperatuur waarop je bakt heeft – samen met jouw deegrecept (zie verderop deze pagina) – heel veel invloed op jouw pizza. Veel meer dan in welke oven jij bakt, zoals we onderzocht hebben in dit filmpje:

Pizza bakken in een electrische keukenoven

Wel belangrijk om te vermelden is dat veel hobbybakkers hun pizza thuis bakken in een ‘gewone’ keukenoven. Niks mis mee, maar het grootste nadeel is dat de meeste keukenovens eigenlijk net niet warm genoeg worden om je pizza echt goed te bakken.

Veel elektrische keukenovens halen zo’n 250 graden als hoogste temperatuur. Je pizza ligt dan al snel 8 tot 10 minuten in de oven. Je krijgt je pizza uiteindelijk wel gaar, maar het deeg kleurt minder snel. En als je houdt van een hele luchtige rand, dan is dat op een lagere temperatuur ook moeilijk om te bereiken.

Er zijn wel keukenovens te vinden met een speciale ‘pizzastand’. Dan gaat de temperatuur tot 280 graden en soms zelfs 300 graden Celsius.

Haalt je oven de 280 tot 300 graden, dan is je pizza in ongeveer 4 tot 5 minuten klaar. Ter vergelijking: in een houtoven bakt de pizza in ongeveer 90 seconden op 400/450 graden.

Trucjes voor pizza bakken in een gewone keukenoven

Er zijn een paar simpele trucjes om met een elektrische keukenoven toch een goede pizza te bakken. Gasovens hebben ongeveer dezelfde eigenschappen als de elektrische keukenovens, dus de volgende tips gelden ook voor de gasovens:

  • Hoe warm jouw oven ook wordt, bak je pizza altijd zo kort en zo heet mogelijk. Gaat je oven tot 260 graden? Zet ‘m dan ook op 260 graden.
  • Wat echt een enorm verschil maakt is een pizzasteen (zie ook ons blogje over pizza bakken op een pizzasteen). Je pizza bakt op steen gewoon krokanter dan op de standaard metalen bakplaat die vaak bij de oven geleverd wordt. Er zijndikke en dunne pizzastenente koop. De dunne stenen van 1 cm dik, warmen redelijk snel op en geven een primaresultaat. De dikkere stenen (2-3 cm dik)warmen langzamer op, maar houden de warmte ook langer vast. Dat is met name handig als je meerdere pizza’s (snel) achter elkaar wilt bakken. Een dikkere steen zal ook minder snel breken.
  • Tegenwoordig zijn er ook pizzastenen van staal – de pizza steel – te krijgen. We hebben ook een leuk blohje gemaakt over het verschil tussen bakken op steen en op staal.
  • Een pizzasteen of pizza steel kan je eventueel onder de grill versneld opwarmen. Leg de steen in dat geval maximaal zo’n 20 centimeter van de grill af. Tegen de tijd dat je pizza gaat bakken zet je de grill weer uit (anders verbrandt de bovenkant van je pizza sneller dan dat de bodem van je pizza klaar is).
  • Als je een pizzasteen gebruikt, leg er dan niet ook nog bakpapier op. Door het bakpapier kan het vocht uit je deeg minder goed verdampen. En de bedoeling van de pizzasteen is nou juist een mooie krokante bodem…
  • Boven- en onderwarmte werkt prima als je een gewone oven gebruikt. Als je de hete-luchtstand gebruikt, zorg dan dat de ventilator uit staat als je de pizza in de oven gaat leggen. Anders verlies je veel warmte.

Pizza bakken in een elektrische pizzaoven

En er zijn ook speciale elektrische pizzaovens te krijgen die met gemak hogere temperaturen tot wel 500 graden halen. Deze ovens werken gewoon op 220 volt. Het voordeel van een elektrische pizzaoven is dat je deze heel makkelijk kan instellen qua temperatuur. Vaak kan je de temperatuur van de bakvloer apart instellen van de boventemperatuur. Hier kan je wat mee spelen en variëren om het voor jou perfecte resultaat te bereiken.

Hoeveelheid water in je deeg in relatie tot de temperatuur in je oven

Behalve jouw oven, heeft ook jouw deegrecept heel veel invloed op jouw uiteindelijke pizza. De hoeveelheid water in je deeg (de hydratatie) en de temperatuur in jouw oven waarop je jouw pizza bakt, hebben namelijk iets met elkaar te maken.

Als je kijkt naar het officiële Napolitaanse recept voor pizzadeeg, dan zie je dat er 1 liter water gebruikt wordt op 1,7 tot 1,8 kilogram bloem. De hydratatie is dan 58%.

Omdat Napolitaanse pizza heel kort in een hete houtoven wordt gebakken, verdampt er tijdens het bakken minder vocht dan wanneer je pizza langer bakt op een lagere temperatuur. Vergelijk het maar met jouw elektrische oven. Als je die op 280 graden zet, dan duurthet ongeveer 5 minuten voor je pizza klaar is.Dat is flink langer dan de 90 seconden die een Napolitaanse pizza in de houtoven ligt.

Als je het idee hebt dat jouw deeg wat ‘stug’ is als je pizza uit de oven komt, dan zou je de volgende keer eens kunnen proberen om wat meer water toe te voegen aan je receptuur. Als je in een elektrische oven bakt, dan kan je rustig werken met een hydratatie van 65-70%. Ook daar wordt je pizza weer lekkerder van.

Deze pagina is oorspronkelijk gepubliceerd in 2017 en voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2023.

Op de juiste temperatuur pizza bakken - italiëplein (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6001

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.